Přihlášení do Eshopu

KOŠÍK

 x 

košík je prázdný

Vyhledávání v ESHOPU

PRODEJNÍ DOBA

Objednávky vyřizujeme prostřednictvím e-shopu, e-mailu nebo telefonicky.

Objednaná vína si můžete vyzvednout, po předchozí domluvě mailem info@tichavina.cz nebo telefonicky 777 768 631, v našem skladu U Nikolajky 9, Praha 5-Smíchov nebo vám je v Praze dovezeme na adresu, kterou nám uvedete.

Chablis Les serres 2014

POSEDNÍ 5 LAHVÍ--Chablis „Les serres“ (village)
Vápencovo – jílovité podloží. Keře staré 30 – 70 let. Výnosnost 60 hl/ha. Ruční sběr, pouze vlastní kvasinky. Řízená fermentace.Výběr nejlepších hroznů, zrajících až 2 roky na sedlinách v nerez sudech (elevagesurlies) – obohacuje aromaticky víno, zakulacuje jej a přináší více komplexity. Lahvové zrání 5 – 7 let, záleží na ročníku.
Odrůda Francie: Chardonnay
Ročník: 2014
Druh: bílé
Objem: 0,75 l
Obsah Alkoholu: 12,5%
Francouzská klasifikace: apelace village

Kód zboží: OUDSERRES 014

Cena
Prodejní cena440 Kč
Popis

Chablis „Les serres“ (village)                                  

Vápencovo – jílovité podloží. Keře staré 30 – 70 let. Výnosnost 60 hl/ha. Ruční sběr, pouze vlastní kvasinky. Řízená fermentace.Výběr nejlepších hroznů, zrajících až 2 roky na sedlinách v nerez sudech (elevagesurlies) – obohacuje aromaticky víno, zakulacuje jej a přináší více komplexity. Lahvové zrání 5 – 7 let, záleží na ročníku.

Charakteristika: Bledě žlué víno ve sklenici jiskří stříbřitými odlesky. Na nose svěží citrus a vápncovitá slanost. Na patře elegantní citrusové tóny s vápencovitou mineralitou v pozadí.

Gastronomie:  plody moře, grilovná říční ryba, mušle s máslovou omáčkou, grilovaná zelenina s kozím sýrem, ovčí sýr.

 

Rodinné vinařstvi Oudin vzniklo před 25 lety , po svém dědovi vinařství převzali Jean-Claude Oudin a jeho žena Christiane.

Domaine Oudin postupně přebírá jejich dcera Nathalie. Ta vystudovala enologii a o rodinný podnik se začala starat po několika letech zkušenosti ve Francii i v zahraničí. Roku 2012 se k ni přidala její sestra Isabelle a otec je stále tím nejlepším učitelem.

Od počátku se vinařství přiklonilo k přirozenému pěstováni vina, soustřeďujícího se na kvalitu hroznu a práci na vinici bez chemických intervenci. Znamená to jak návrat k tradičním metodám práce s půdou, tak maximum ruční práce včetne sklizně, což není v Chablis zdaleka takovou samozřejmosti jako v Cote d Or. V Chablis se bez pomoci strojů sbírá pouze na cca 30% vinic. Ruční sklizeň bude vždy znamenat šetrnější zacházeni s keři i kvalitnějsí hrozny. Už na vinici se vybírají  jen ty v optimální zralosti apod.

Vinařství v maximální miře respektuje terroir a typickou mineralitu apelace Chablis. Vinifikace rovněž probíhá s respektem k vinu a bez vnější  intervence. Používají se pouze kvasinky přirozeně  přítomné. Veškeré zraní pouze v nerezových tancích, aby se zachovala mineralita a svěžest typická pro apelaci Chabli diky vápencovo - jílovitému podloží z období Jury.

Některá vinari, jako například Nathalie Oudin odmítají sudy úplně a prosazují zráni na sedimentech (elevagesur les lies), které dovolí zachovat mineralitu vína, ale zároveň jej aromaticky obohacují a vino celkově zakulacují. Používají minimum síry.

 

Přístup ke zrání vina v sudech je v Chablis velmi odlišný od Cote d Or. Jen zřídka kdy se cela produkce davá na zraní do sudu.  Nizši apelace jako Petit Chablis a Chablis takřka vůbec nejdou do sudu, 1er cru pokud ano tak maximálně do 30% většinou starších sudů a Grand Cru kolem 50 az 60 %. Dobři vinaři se snaží vytyčit typickou mineralitu Chablis, která by se vyšším procentem použití sudu mohla stírat.